top of page

Představujeme pracoviště: Oddělení jednodenní ORL chirurgie FortMedica v Praze

FORTMEDICA je rodinná společnost provozující soukromou ORL ambulanci s pěti pracovišti a oddělení jednodenní ORL chirurgie v Praze. Tým profesionálních zdravotníků se zde snaží o minimalizování nepříjemných a invazivních zákroků používáním nejnovějších dostupných technologií. Jako jedni z mála v ČR tak v režimu jednodenní péče na lůžku provádí například operace nosní mandle plasmovou koblací, komplexní plastiky nosu a nosní přepážky, operace ušních bubínků nebo otoplastiky.

Jak vypadá práce na sále jednodenní chirurgie?


Jednodenní péče znamená pobyt pacienta na lůžku po dobu max. 24 hodin, v naprosté většině případů ale celkový zákrok od příjmu pacienta až po jeho propuštění zabere pouze 3-6 hodin (u lokálních anestezií do 1 hodiny). Pacient se dostaví na pracoviště pouze 20 minut před zákrokem, na recepci vyplní potřebné dokumenty a poté je uveden na operační sál. Rodič má možnost doprovodit dítě na sál a být u něj až do jeho uspání, což jednoznačně přispívá k psychické pohodě dítěte.


Na sále operujícímu lékaři asistuje sálová sestra-instrumentářka, druhá sestra dohlíží na pacienty na dospávacím pokoji, případně podává nástroje a potřebný materiál. Při operacích v celkové anestezii je přítomen také anesteziologický lékař a sestra.


Samotné zákroky trvají 20-150 minut dle typu. Poté je pacient přeložen na dospávací pokoj, kde stráví 2-4 hodiny, dokud ho operatér po kontrole nepropustí do domácí péče. Rodič má opět možnost být přítomen u probouzení dítěte. Pouze v indikovaných případech při komplikovanějších operacích zajištují hospitalizaci vyšší smluvní pracoviště, Všeobecná fakultní nemocnice nebo Thomayerova nemocnice v Praze.


Na jaké operace se FortMedica specializuje?


Sálový tým pod vedením prim. MUDr. Tomáše Fořta provádí operační zákroky již přes 17 let. Za tu dobu provedli více než 16 000 operací v celkové anestezii a několik tisíc v anestezii lokální. Specializují se hlavně na odstranění nosní mandle pomocí plazmové koblace, což je v současnosti nejšetrnější dostupná metoda. FortMedica byla jedním z prvních pracovišť, které tuto metodu v ČR začalo používat, a dodnes je pracovištěm s největším počtem operací plazmovou koblací ročně. Nedávno zde dosáhli milníku 5555 vykonaných operací pomocí plazmové sondy.


Velmi často se na sále také zavádějí ušní ventilační trubičky při častých zánětech středouší. Laserem se řeší časté krvácení z nosu nebo se s ním zmenšují nosní skořepy při chronické rýmě, u menších dětí s ním operatéři uvolňují zkrácenou uzdičku. Kromě toho se na sále provádí také otoplastiky (operace odstátých ušních boltců, septoplastiky (operace nosní přepážky) a komplikované rinoseptoplastiky (operace zevního nosu a nosní přepážky). Samozřejmostí jsou i drobné kosmetické zákroky, jako např. odstranění pih a bradavic, kožních výrůstků na boltci nebo rozšířených žilek v obličeji. Od podzimu 2022 plánují rozšíření portfolia o další zákroky estetické medicíny, jako jsou aplikace botolutoxinu či kyseliny hyaluronové a některé liftingové operace.


Více informací o společnosti FortMedica najdete v naší galerii zaměstnavatelů.


Autor: Galerie zdravotnictví

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page