top of page

Výplatní páska jasně a přehledně

Aktualizováno: 13. 7. 2022

Každý měsíc dostanete od svého zaměstnavatele výplatní pásku. Chcete položkám na pásce porozumět a vědět, jaké jsou Vaše odvody a jak se počítají? Zajímá Vás, jak si zkontrolovat správně proplacenou přesčasovou práci nebo směny o víkendu? Podívejme se společně na výplatní pásku a všechny její položky. Jasně a přehledně v HR poradně Galerie zdravotnictví.


Co je to výplatní páska a kdy ji dostanu?


Výplatní páska je povinný písemný doklad, který jsou zaměstnavatelé povinni vydat zaměstnancům jednou měsíčně. Doklad obsahuje údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o odvedených srážkách. Výplatní pásky ale obsahují i další důležité informace, které se mohou hodit. Její přesná podoba ale zákonem stanovena a u jednotlivých zaměstnavatelů se může drobně lišit.


Výplatní pásku můžete obdržet v papírové, ale také v elektronické verzi. U té elektronické je důležité zabezpečení dokumentu, například přístupovým heslem, které znáte pouze Vy. Výplatní pásku dostávají zaměstnanci v pracovním poměru, ale také při práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) i dohodu o provedení práce (DPP).


Příklad výplatní pásky a konkrétní mzdové složky:

Jaké základní položky mohu najít na výplatní pásce?


Základní mzda nebo plat


Základní mzda (v soukromém sektoru) nebo základní plat (ve státní sféře) je měsíční plat, který byl sjednán v pracovní smlouvě nebo její příloze (například mzdový/platový výměr).


Hrubá mzda


Hrubá mzda (plat) může být ve stejné výši jako základní plat, ale obvykle je vyšší, protože obsahuje navíc i další položky. Těmito položkami jsou nejčastěji odměny, prémie, osobní ohodnocení nebo například příplatky za práci o víkendu apod. Z této celkové částky se následně platí daň, sociální a zdravotní pojištění.


Čistá mzda


Čistá mzda je údaj, který Vás bude zajímat obvykle nejvíce. Jedná se o částku po srážkách neboli to, co jste si skutečně vydělali. Od čisté mzdy mohou být finálně odečteny položky, které jste v daném měsíci „utratili“ například za stravování v závodní jídelně nebo stravenky apod. Tato skutečnost musí být předem dojednána mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Vaše čistá mzda může být pokrácena o stravné nebo o platbu za firemní ubytovnu. Výplatní páska poté obsahuje ještě položku obvykle nazvanou jako „dobírka na účet“, kde je uvedena částka, která Vám bude odeslána na bankovní účet (případně vydána v hotovosti).


Druhy odvodů


Sociální pojištění – odvod sociálního pojištění je 6,5 % z hrubé mzdy.


Zdravotní pojištění – odvod zdravotního pojištění je 4,5 % z hrubé mzdy.


Zálohová daň – z každé mzdy nebo platu se odečítá zálohová daň ve výši 15 % z hrubé mzdy.


Sleva na dani – každá osoba má nárok uplatnit u jednoho zaměstnavatele slevu na poplatníka (2.320 Kč měsíčně v roce 2021) a dále další možné slevy, např. daňový bonus na děti.


Další možné položky na výplatní pásce


Osobní příplatek (nebo osobní ohodnocení) – je měsíční odměna nad rámec základního platu, částka je sjednána předem v platovém nebo mzdovém výměru.


Práce přesčas – pracujete-li přesčas, budete mít tuto práci buď proplacenou nebo si za ni vyčerpáte náhradní volno. Pokud je práce proplacená, bude na výplatní pásce uveden přesný počet odpracovaných hodin, ten je pak násoben Vaším průměrným hodinovým výdělkem.


Příplatek za práci přesčas – navíc Vám při přesčasové práci náleží také příplatek ve výši 50 % průměrného hodinového výdělku. Opět tedy půjde o násobek odpracovaných hodin a poloviny průměrného hodinového výdělku.


Příplatek SO+NE – pokud pracujete ve směnném provozu a odsloužíte sobotní směnu, najdete na výplatní pásce příplatek za danou směnu. Počet odpracovaných hodin x příplatek. Ve státní sféře je to například 25% příplatek (tedy 25 % z průměrného hodinového výdělku navíc za každou odpracovanou hodinu).


Příplatek noční – stejné pravidlo platí pro příplatky za noční práci nebo například ve svátek, výše těchto příplatků závisí na tom, zda pracujete ve státním nebo soukromém sektoru.


Ostatní užitečné informace


Dosažený příjem – je skutečná mzda za jednu hodinu v daném období a představuje částku, ze které se dále vychází při výpočtu nemocenské dávky nebo příplatků za práci přesčas apod.


Průměr pro dovolenou – je průměrná hodinová mzda za předchozí čtvrtletí. Z této částky se Vám vypočítá výše proplacené dovolené. Pokud pojedete na dovolenou v květnu, vypočte se náhrada mzdy za dovolenou z období leden až březen atd.


Co je dobré vědět? Do tohoto průměru se započítávají i Vaše prémie, máte-li tedy například v listopadu „tučnou“ odměnu, bude Vaše náhrada dovolené v únoru o to výhodnější, protože se Vám zvýší průměr pro dovolenou.


Nepropásněte další témata HR poradny a odebírejte náš nový ONLINE MAGAZÍN.


Autor: HR poradna, Galerie zdravotnictví

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page