top of page

S Hankou o práci všeobecné sestry v Saudské Arábii

Aktualizováno: 28. 10. 2021

Hanka Šlechtová je všeobecná sestra, která více než půl roku pracuje v nemocnici na transplantační jednotce v Saudské Arábii. Předtím byla zaměstnána čtyři roky na metabolické jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Motole. Co ji přivedlo do města Jeddah, vzdáleného téměř 4 000 km od domova? Jaký bere jako sestra v Arábii plat, jaké jsou tu pracovní podmínky a co vše musela před cestou absolvovat? To nám Hanka prozradila v novém rozhovoru pro blog Galerie zdravotnictví.

Hani, kdy poprvé Tě napadlo, že jako sestra odjedeš do ciziny a co Tě na tom nejvíc lákalo?

Na úvod bych ráda řekla, že si velmi vážím toho, že Galerii zdravotnictví zajímá má cesta a děkuji za tuto příležitost. Mám vystudovanou Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Trutnově, kde nám tenkrát přednášela sestřička, která v Saudské Arábii pracovala. Ta mi vlastně vnukla takovou tu prvotní myšlenku, a když jsem se dozvěděla, že sestry tady berou až trojnásobně vyšší plat než v ČR, tak jsem měla jasno. Peníze ale nejsou jediným důvodem, proč jsem tady. Vždycky jsem v sobě měla jakési "volání po zahraničí" a vím, že kdybych tomu volání nevyslyšela, tak by to ve mně zůstalo navždy, jednou bych toho litovala a to nechci. Taky ráda poznávám svět prostřednictvím lidí a tady se potkám s lidmi ze všech koutů světa. To je jedna z mnoha fascinujících věcí na Saudské Arábii, že si tady můžu udělat přátelé, kteří mě pak pozvou do své rodné země na dovolenou. :D

Co vše jsi musela před cestou absolvovat, aby ses na pozici v Arábii dostala? Bylo to hodně obtížné?

Trvalo mi to 4 roky. A ano, obtížné to bylo velmi. Nejtěžší bylo nesejít z cesty a pořád si jít za tou stejnou vizí. Nejprve jsem si musela udělat dvouletou praxi v nemocnici, protože minimálně dva roky praxe je podmínkou k přijetí do Saudské Arábie. Další podmínkou je bakalářský titul, který jsem dálkově studovala při zaměstnání. Dalším bodem je určitě sehnat si agenturu, která práci zprostředkuje, protože ta byrokracie je naprosto šílená. Já spolupracovala s pražskou agenturou Go Global Care. Ta si otestovala mou angličtinu – psala jsem písemný test z gramatiky, ze zdravotnické angličtiny a následovalo ústní přezkoušení. Teprve poté mě pustili k pracovním pohovorům a pak už jsem si mohla vybrat pozici, která mi vyhovuje nejvíc. Také jsem se účastnila seminářů na téma Prevence kulturního šoku, kde jsem psala test z Islámu. Nutné je mít zkoušku Prometric, která opravňuje sestry v Saudské Arábii vykonávat své povolání. Ta mi dala zabrat a udělala jsem jí až na podruhé. Další podmínkou je BMI. Nemocnice v Saudské Arábii berou zaměstnance do určitého BMI, který já jsem převyšovala o 8 kilo, takže po mně Arabové chtěli, abych těch 8 kilo zhubla. A v neposlední řadě se taky člověk nesmí po.... a fakt odletět, když dostane letenky :D


Jaké byly první zážitky po příjezdu, byl to velký kulturní šok? Jak Tě přijali kolegové?

To bylo strašný. Byl to můj první let, který jsem absolvovala sama a musela jsem zvládnout 3 přestupy. S přítelem na telefonu jsem to ale úspěšně doklepla. Na krk jsem od agentury dostala ceduli s mým jménem a doufala, že si mě někdo v Jeddah vyzvedne. Naštěstí tam čekal pán v bílých šatech, který mě přivítal, pomohl mi zařídit simku na letišti, následně mě předal řidiči a ten mě odvezl do mého nového bytu, kde mě zavřeli na 8 dnů do karantény a zásobovali rýží 3x denně. Po negativním covid testu jsem nastoupila do práce, kde mi můj hlavní sestrák oznámil, že chce, abych zhubla a že mi dává 3 měsíce. Tady si člověk nesmí brát nic osobně. Co se týče kolegyň, tak nemůžu říct nic špatného. Měla jsem štěstí. Dodnes mi moc pomáhají. Myslím si, že většina kolegů tady si uvědomuje to, že jsme tu ve stejné situaci – bez rodiny, bez přátel, a proto se k sobě chováme hezky, abychom si to alespoň trochu vynahradili.

Jaké jsou tu platové podmínky a další výhody, které tu jako zaměstnanec máš, prozradíš nám, jak to je ve skutečnosti?

Zdravotní sestry si tady můžou vydělat až 3x více než v České republice. Máme zde nějaký základní plat, který dostaneme každý měsíc a je na nás, zda tento základ obohatíme o přesčasy nebo ne. Přesčasy se tady proplácí až 150 % navíc. Má nejvyšší výplata zatím činila zhruba 98 000 Kč. Dále mi nemocnice nabídla bonus ve výši 5 000 USD (cca 108 000 Kč) za podepsání smlouvy. Když dodržím kontrakt a vydržím tady dva roky, tak mi dají jako odměnu jednu měsíční mzdu navíc. Máme tady 54 dnů placené dovolené ročně a 30 sick leaves. Nemocnice hradí ubytování, letenky. Každá nemocnice má však své bonusy jiné, tak záleží na každém kandidátovi, co preferuje.


Jak tu trávíš svůj volný čas?

Popravdě mi přijde, že toho volného času mnoho nemám. Nemocnice po nás požaduje řadu školení a seminářů, kterých se musíme účastnit, takže to mi dává časově dost zabrat. Když už toho mám ale až nad hlavu, tak si prostě zajedu k moři. Moře je vlastně důvod, proč jsem si vybrala Jeddah. Do budoucna mám v plánu udělat si potápěčský kurz. Pořídila jsem si osobní trenérku, která se mnou cvičí. Nedávno jsem si udělala třídenní výlet do pouště. Asi bych to shrnula slovy, že se se Saudskou Arábií stále seznamuji.

Hodně lidí si v cizích zemích užívá kromě místní kultury i místní jídlo, jaká je zdejší kuchyně a co sis oblíbila a co naopak třeba nemusíš?

Pro Saudskou Arábii je typické tzv. sdílení jídla, to znamená, že když jdu s holkama do restaurace, tak si každá něco objednáme a pak se vše dá doprostřed stolu a všichni jí všechno. Jsou tady restaurace snad z celého světa, takže si stačí jen vybrat. Nejčastější ingrediencí bych řekla, že je zde rýže. K žádnému pokrmu zde nechybí ani typický arabský chléb. Ochutnala jsem toho tady už mnoho, ale popravdě jsem z toho tak zmatená, že ani nevím, z jaké země to bylo. :D. Nejvíc mi tady chutnají arabské sladké dezerty, a naopak co nemusím jsou mořské plody.

Jako dlouhovlasá blondýnka bez šátku v této zemi určitě dost vyčníváš. Dostala ses díky tomu do nějakých nepříjemných nebo zvláštních situací?

U nás v České republice jsem za normální holku, která ničím nevyčnívá. Tady v Saudské Arábii to je přímo naopak. Všichni se na mě dívají, chtějí se se mnou fotit nebo mě prosí, abych na videu pozdravila jejich rodiny. Já jsem celkem extrovert, takže mi to přijde spíš vtipný, že v Čechách nikoho nezajímám a tady ze mě šílí. Nicméně musím přiznat, že náklonost některých zdejších mužů mi příjemná není a řeším to tak, že se od nich úplně distancuji. Vím, že se nabízí jednoduché řešení, že bych nosila šátek. To ale odmítám, protože to bych už prostě nebyla já. Abáju však nosím moc ráda, přestože to není povinnost.


Jaké jsou Tvoje další plány do budoucna, těšíš se zpět do Čech, usadíš se tu nebo Tě to táhne zase někam za hranice?

Já mám podepsaný kontrakt s nemocnicí na dva roky. Umím si představit, že bych tady zůstala ještě třetí, ale pak se chci určitě vrátit do naší krásné země. Vím, že to bude do Prahy, ale nad konkrétní nemocnicí pořád přemýšlím. Do budoucna bych se chtěla stát součástí organizace Lékařů bez hranic, takže po Saudské Arábii se zaměřím na tento můj další neskromný sen.


Hani, moc Ti děkuji za opravdu zajímavý rozhovor a těším se na další, třeba už osobně o tom, jaký byl návrat zpět do českého zdravotnictví nebo o tom, jaké to je s Lékaři bez hranic. Držím palce, ať Tvé sny vyjdou.

Ještě jednou moc děkuji za rozhovor, zdravím všechny čtenáře a pokud by Vás zajímalo více o tom, jak se žije české zdravotní sestře v Saudské Arábii, tak mě sledujte na mém instagramovém profilu @nejsemjenom_sestra. Píšu tam o tom, co mám na Saudské Arábii ráda, co na ní nenávidím, jak jsem se na rentgenu svlékla a neměla jsem, zkrátka o všem, s čím se tady setkávám. Můžete mi tam psát i další dotazy, na které moc ráda odpovím. Mějte se krásně a nebojte se svých snů :)

Nepropásněte nové články a rozhovory a odebírejte náš měsíční ONLINE MAGAZÍN.


Autor: Monika Gregorová, Galerie zdravotnictví

Foto: Hanka Šlechtová, @nejsemjenom_sestra

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page