top of page

Proč studovat medicínu se studentkou lékařské fakulty Luckou Luštickou

Aktualizováno: 12. 8. 2021

Lucka je studentkou 3. ročníku všeobecného lékařství na LF UK v Hradci Králové. Kdy se rozhodla studovat medicínu a co by vzkázala dnešním středoškolákům, kteří o studiu na lékařské fakultě uvažují? Nejen o tom v dnešním rozhovoru.

Studenti lékařské fakulty UK v Hradci Králové

Proč ses rozhodla pro studium medicíny, věděla si už odmala, že chceš být lékařkou?

Velkým vzorem pro mě byl můj děda, který byl lékař. Daroval mi fonendoskop a já jsem si hrála na „paní doktorku“. A protože mě na gymplu bavila biologie a chemie, zvolila jsem si studium medicíny.


Jsi ve třeťáku, máš už představu, kterému oboru se budeš v budoucnu věnovat?

Specializaci ještě vybranou nemám, ale vím, že se chci věnovat internímu oboru.


Kolik lidí s Tebou v prváku začínalo a kolik spolužáků máš dnes?

V prváku nás začínalo něco málo přes 200. V současné době nás studuje asi 130.


Čím to podle Tebe je?

Nejtěžší byl první rok studia, kde byla důležitá každodenní několikahodinová příprava. Ne všichni byli ochotní se vzdát svých zájmů. Zároveň bylo důležité najít rovnováhu mezi studiem a odpočinkem.


Co bys vzkázala studentům středních škol, kteří o medicíně uvažují?

Hlavně aby se nenechali odradit náročností studia. Začátek je vždy těžký, ale postupem do vyšších ročníků, kdy přicházíte do kontaktu s reálnými pacienty, budete vědět, že jste si vybrali správnou profesi. Na začátku studia mi chyběly informace, jak probíhá výuka jednotlivých předmětů. Starší studenti nám na seznamovacímu kurzu, ale mnohé objasnili.


V současné krizové situaci jsou zdravotníci považováni za hrdiny, lidé jim nosí květiny, jídlo, dárky, veřejně je chválí. Uvědomují si důležitost této prpfese. Myslíš, že to do budoucna ovlivní prestiž profese a počty zájemců o studium zdravotnických oborů?

Pro určitou část mladých lidí toto může být motivační. Ale nemyslím si, že to bude hlavní faktor při výběru povolaní a výrazně to neovlivní počty zájemců.



Do jakých nemocnic ses během studijní praxe dostala? Uvažuješ o některé z nemocnic jako o svém budoucím zaměstnavateli?

V rámci prázdninové praxe po druhém ročníku jsem si vybrala nemocnici v Jičíně. Chtěla jsem mít porovnání menší nemocnice s velkou Fakultní nemocnicí v Hradci Králové. Po studiu bych si asi vybrala fakultní nemocnici, kde je možnost vidět více rozdílných případů. Později bych pak volila klidnější nemocnici na menším městě.


Co děláš ve volném čase, pokud se zrovna nevěnuješ studiu?

Od studia si nejvíce odpočinu při vaření a pečení. Ráda hraji deskové hry a chodím do přírody.


Jaké máš plány na letní prázdniny?

Chtěla jsem absolvovat Svatojakubskou pouť (Santiago de Compostela), ale vzhledem k současné situaci se moje plány pravděpodobně změní a budu trávit léto v České republice.


Nepropásněte nové články a rozhovory a odebírejte náš měsíční ONLINE MAGAZÍN.


Autor: Monika, Galerie zdravotnictví

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page