top of page

Příběh porodní báby

Aktualizováno: 12. 8. 2021

Míša je studentkou oboru porodní asistence na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Už odmala chtěla být paní doktorkou, pracovat v porodnici a jako odměnu za vysvědčení na základce si přála navštívit operační sál. Jako zdravotník se už narodila. Co ji vedlo k výběru studia porodní asistentky a jaký byl její první rok na univerzitě? O tom v dnešním rozhovoru s Míšou Vaňkovou.

Kdo je to porodní asistentka a co přesně dělá?

Porodní asistentka je nelékařský zdravotnický pracovník, který dokončil tříletý bakalářský obor „porodní asistence“. Má ve svých kompetencích především ženu v období těhotenství, porodu a šestinedělí. Může diagnostikovat těhotenství a sledovat jeho průběh, pokud je fyziologický (= bez komplikací). V případě patologií (= komplikací) odesílá ženu k lékaři. Porodní asistentka edukuje ženu o životosprávě v těhotenství a při kojení, v přípravě na porod, při ošetření novorozence aj. Pečuje o rodičku ve všech dobách porodních, včetně případného nástřihu hráze. V případě patologií asistuje u komplikovaného porodu nebo instrumentuje u císařského řezu. Pečuje také o ženy gynekologicky nemocné, o ženy, které se snaží otěhotnět, o ženy při potratu nebo v menopauze. Asistuje při gynekologických výkonech. Porodní asistentka má ve své péči také fyziologického novorozence. Ošetřuje novorozence po porodu, pečuje o něj, pomáhá při kojení. Porodní asistentka může pracovat také jako komunitní porodní asistentka.


Máš za sebou úspěšně první rok studia na MUNI MED v oboru porodní asistentka, jak tento rok a všechny zkušenosti hodnotíš? Splnila se Tvá očekávání?

Studium porodní asistentky na MUNIMED předčilo má očekávání. Jsem nadšená. Máme skvělé vyučující, kteří se nám snaží předat co nejvíce zkušeností. Už po prvním roce studia dokážu klientkám na mnoho věcí odpovědět sama a dokážu jim občas i pomoct. Již v prvním roce máme praxe - 160 hodin přes semestr, 240 hodin přes léto. Je to skvělé, protože to, co se naučím ve škole, si potom zkusím v porodnici. Od ředění infuzí, přes odběry krve až po samotný porod. Překvapila mě časová náročnost rozvrhu – pondělí až pátek, od rána do večera. Těžkých zkoušek máme také dost, ale dá se to zvládnout. Hlavně na to nejsem sama, ale se spolužačkami, které mi jsou velkou oporou.

Co Tě přivedlo k psaní blogu na Instagramu? Co je jeho cílem?

Založení mého Instagramu byla spíš náhoda. Na Prvákovinách (akce pro první ročník studentů MUNI) jsme byli parta – pár studentů medicíny, pár studentů zubního lékařství a já. Měli jsme z Prvákovin hezké fotky, tak jsme si ze srandy založili společný instagram a nahráli je tam. Se začátkem semestru jsem začala přidávat informace ze svého studia. Ostatní kamarádi nepřidávali skoro nic a z Instagramu, který měl v názvu mediky, se postupně stával instagram porodní asistentky. Domluvili jsme se, že si stránku přejmenuji na @Pribeh_porodni_baby. Baví mě psát o svém oboru a říkat světu, co vlastně porodní asistentky dělají a jak krásné je to povolání. To je můj cíl – aby se veřejnost dozvěděla, že porodní asistentka pouze neasistuje lékaři, ale například sama "vede" porod. Nyní mi na instagram píší (budoucí) maminky o radu, uchazečky o studium, studentky porodní asistence, porodní asistentky. Díky tomu mám spoustu nových kontaktů.


Na profilu píšeš i informace o dalších nelékařských oborech, přijímačkách, studiu, myslíš, že prezentace pro studenty ZŠ a SŠ je v ČR dostatečná nebo by se mělo něco změnit?

Myslím si, že většina studentů středních škol ví jenom o všeobecném a zubním lékařství. Propagace nelékařských oborů je nedostatečná. Málokdo ví, že porodní asistentka, zdravotnický záchranář, dentální hygienistka, ergoterapeut, ... vůbec existují. Studenti nemají představu o tom, co absolventi nelékařských oborů dělají. Když řeknu, že studuji porodní asistenci, tak jsou všichni přesvědčeni, že přece asistuji u porodu lékaři. Je pro ně velké překvapení, že u fyziologického porodu lékař není a vede ho porodní asistentka. A tak je to i s dalšími nelékařskými obory.


Jaká je Tvoje vize po škole? Pracovat v porodnici nebo být třeba komunitní porodní asistentkou? Vyhlídla sis už nějaké konkrétní pracoviště během své praxe?

Na porodní asistenci jsem šla především kvůli novorozencům a viděla jsem se na novorozeneckém oddělení. Po roce studia jsem zjistila, že mě velmi naplňuje komunikovat se ženou a pečovat o ni.

Na každém oddělení jsem si zatím našla něco, co mě naplňuje a baví. Ať už skvělý pracovní kolektiv na šestinedělí a pozitivní atmosféra, nebo oddělení gynekologie, kde mohu být ženě oporou například při potratu, kde jen držet ženu za ruku je obrovská pomoc. Zajímala jsem se hodně o neonatologickou JIRP, kde pečují o nedonošené novorozence. Na oddělení fyziologických novorozenců, které mě na začátku studia lákalo nejvíc, půjdu až v dalším semestru, takže nemůžu hodnotit. Práce jako taková mě zatím nejvíc oslovila přímo na porodních sálech. Je to tam velmi akční a hlavně jste součástí něčeho tak krásného, jako je přivést na svět nový život.

Až budu mít dostatek zkušeností, tak bych ráda působila jako komunitní porodní asistentka. V porodnici mi připadá péče málo komplexní. Mrzí mě, že jsem s ženou jen v některém okamžiku (jen při porodu, jen na šestinedělí) a dál o ní nic nevím.

Zatím jsem měla praxe pouze v porodnici na Obilním trhu, kde jsem moc spokojená. Srovnání s jinou porodnicí ale zatím nemám. Vzhledem k místě svého bydliště bych chtěla pracovat buď v Olomoucké porodnici, nebo zůstat v Brně. Přítel by byl nejspokojenější, kdybych pracovala v Břeclavské porodnici, protože bydlí v Břeclavi.

Prozradíš nám nějaké své emotivní zážitky z praxe?

Nejvíce vzpomínám na druhý porod, který jsem viděla. O paní jsem se starala v průběhu porodu, a nakonec to skončilo akutním císařským řezem. Ženu jsem u operace držela za ruku a povídaly jsme si. Když jsem ji byla navštívit na šestinedělí, tak mě objala a děkovala mi. Přitom jsem ji "jen" držela za ruku. Došlo mi, jak taková drobnost udělá opravdu hodně.

Z gynekologického oddělení zase nezapomenu na situaci, kdy jsem byla u toho, když ženě oznámily její diagnózu – mimoděložní těhotenství. Dala jsem jí své kapesníčky, povídaly si a aspoň trochu jsem jí ulehčila tak těžkou situaci.

Další nezapomenutelný zážitek byl pro mě krásný fyziologický porod, kdy jsem měla své ruce na rukou porodní asistentky a do nich se mi narodil nový život. Za těch pár týdnů v porodnici mám opravdu spoustu zážitků a spoustu žen a miminek, na které opravdu nezapomenu.


Než si nastoupila na obor porodní asistence, chtěla si být lékařkou. Jak vnímáš role porodní asistentky a lékaře v praxi? Rozhodla ses správně?

Už odmalička jsem chtěla být gynekolog-porodník, nebo pediatr. V maturitním ročníku jsem objevila obor "porodní asistentka" a zamilovala se. I když jsem se nakonec dostala na všeobecné lékařství, tak porodní asistentka vyhrála a zatím jsem nikdy nelitovala.

Porodní asistentka mnohem víc komunikuje s ženou. Je tak trochu doktor, trochu psycholog a kamarádka. Je u fyziologického porodu, v případě pochybností se vždy obrací na lékaře. Porodní asistentka má na starost celou jednotku – matku i dítě. Tohle mě přesvědčilo v tom, že chci studovat porodní asistentku.

U nás v Brně se lékař účastní pouze komplikovaných porodů. U fyziologického porodu přichází až po porodu zkontrolovat porodní cesty. Lékaři jsou převážně na ambulanci, nebo operačních sálech. Role porodní asistentky při porodu mi úplně vyhovuje.


Co bys doporučila těm, co o studiu porodní asistence uvažují?

Přečíst si kompetence porodní asistentky, aby věděli, co všechno porodní asistentka dělá. Uvědomit si, že porodní asistentka není jen u porodů s dobrým koncem, ale třeba i u potratů, nebo onkologických pacientek... Smířit se s tím, že škola je nejen časově náročná. Ale stojí to za to. Pojďte do toho, není nic krásnějšího než pomoct přivést na svět nový život.


15 důvodů proč studovat PA podle Mišky🐭👩‍⚕️ (z profilu @pribeh_porodni_baby): /berte to s humorem😇/ 1️⃣ Figuríny ve škole vám bude každý závidět. Kdo říká že ne, tak kecá.🤷‍♀️ 2️⃣ Dozvíte se spoustu informací o porodech svých učitelek ze střední. 👩‍🏫 3️⃣ Stanete se pro své kamarády takovým "emiminem". Začnou s vámi řešit intimní problémy a vy si připadáte fakt důležitě.😎

4️⃣ Dostanete se na místa, kam se normální člověk nedostane. Věta "Já jsem studentka PA" otvírá spoustu dveří.🚪 5️⃣ Vyvine se vám radar na těhotné ženy a miminka. 👶 Vidíte je vždycky. Klidně i když jsou na druhé straně ulice..... více na profilu @pribeh_porodni_baby


Děkujeme za krásný rozhovor a za to, s jakou láskou, ale i humorem prezentuješ svůj obor, budoucí povolání a práci zdravotníků.

Nepropásněte nové články a rozhovory a odebírejte náš měsíční ONLINE MAGAZÍN.


Autor: Monika, Galerie zdravotnictví

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page