top of page

Otevřená komunikace jako základ zdravé firemní kultury v Karviné

Aktualizováno: 21. 2. 2022

Jak se nemocnici daří udržovat pozitivní firemní kulturu a pozitivní vztahy? Proč vedení věnuje pozornost work-life balance? To nám prozradila Věra Murínová (Manager PR a Marketing) z Nemocnice Karviná-Ráj.

Vaše Nemocnice Karviná-Ráj má velmi pozitivní, týmovou až rodinnou atmosféru, jaký je Váš recept na spokojené zaměstnance a fungující týmy?


Děkuji Vám za krásnou zpětnou vazbu. Velmi nás těší toto vnímání. Spokojení zaměstnanci jsou jednou z našich nejvyšších priorit. Náš vlastní recept na spokojené zaměstnance je otevřená a rovnocenná komunikace s každým jedním z nich. Snažíme se maximálně naslouchat potřebám našich zaměstnanců a hledat s nimi řešení jejich situace. Jsme pyšní na náš tým vedoucích zaměstnanců, kam právem patří naši primáři oddělení a vrchní sestry, kteří společně s námi tvoří pozitivní kulturu a atmosféru v nemocnici.

Pokud bych byla čerstvá absolventka ošetřovatelství, co mi jako zaměstnavatel nabídnete? 


Nabídneme Vám sebe, tým lidí, který Vás bezpečně provede adaptačním obdobím tak, abyste nabyla zkušenosti a jistotu na novém pracovišti. Pokud o to budete stát, přijmeme Vás do naší „širší rodiny“ a zapojíme Vás i do našich mimopracovních aktivit. Nabídneme Vám jistotu v podobě stabilního zaměstnavatele, který Vám nabídne kromě jistého a atraktivního platu, také pestrou paletu benefitů. Kromě zajímavého platového ohodnocení, Vám nabídneme zajištěné bydlení v městském nově zrekonstruovaném bytě, v docházkové vzdálenosti od nemocnice. Město Karviná nabízí širokou škálu volnočasových aktivit, spojenou s horami a „mořem“, které v Karviné máme. 😊


Vaše Nemocnice Karviná-Ráj se aktivně zajímá o „work-life balance“ svých zaměstnanců. Co si pod tím můžeme konkrétně představit?


„Work-life balance“ vnímáme jako jeden z klíčových nástrojů pro udržení našich zaměstnanců, snažíme se o to, aby jim u nás bylo dobře nejen na pracovištích, ale aby měli možnost čerpat dostatek volného času na odpočinek.


Pro naše zaměstnance nyní budujeme relaxační zázemí přímo v areálu nemocnice, aby měli tyto aktivity přímo v nemocnici.


V letošním roce jsme organizovali náš první Family Day, na který jsme pozvali nejen naše zaměstnance, ale také jejich rodiny. Díky úžasné odezvě našich zaměstnanců věříme, že jsme založili novou tradici, na kterou budeme navazovat dalšími aktivitami a dále tak propojovat náš tým.


Pracujeme s dalšími flexibilními nástroji, kterými se snažíme vytvořit našim zaměstnancům pracovní prostředí, ve kterém se jim „bude chtít zůstat“. Umožňujeme flexibilní pracovní dobu, zkrácené úvazky, podporujeme maminky na mateřské dovolené tak, aby jejich návrat do běžného pracovního procesu byl co nejjednodušší.

Svým zaměstnancům nabízíte možnost ubytování přímo v areálu, jaké jsou konkrétní možnosti? Jedná se pouze o pokoje nebo jsou k dispozici i byty? Využívají zaměstnanci ubytování dočasně nebo i dlouhodobě? Na kolik je vyjde?


V areálu nemocnice nabízíme ubytování v rámci ubytovny, která disponuje malometrážními byty s vlastním sociálním zařízením. Většina zaměstnanců tohoto ubytování využívá krátkodobě.

Podařilo se nám navázat úzkou spolupráci s magistrátem města Karviná, který nám poskytnul nově zrekonstruované byty v docházkové vzdálenosti do 10 min. od nemocnice. Toto ubytování již zaměstnanci mohou využívat dlouhodobě. Náklady spojené s bydlením pro naše nově příchozí zaměstnance se pohybují pouze v řádech stokorun měsíčně. Vedení nemocnice tak podporuje nábor nových zaměstnanců kompenzováním nájemného.

Jak přistupuje vedení nemocnice ke komunikaci se zaměstnanci, je u Vás prostor pro dialog?

Myslím, že mohu říci, že vedení nemocnice komunikuje otevřeně. Vedení si zakládá na častých návštěvách ve všech provozech nemocnice a otevřeně se zajímá o témata, která jsou potřeba otevírat, nebo koncepčně řešit. Jak říká náš pan ředitel: „Dveře pro každého jsou u mě otevřené“.


V rámci komunikace tvoří 90 % úspěchu vždy management a přímí nadřízení. Věnujete důraz i na jejich výběr a na schopnost vedení a motivování lidí?


Management nemocnice prochází personální obměnou. Při náboru nových kolegů na manažerské pozice klademe velký důraz na komplexní manažerské dovednosti. Kromě odborných znalostí a dovedností požadujeme zkušenosti s vedením a motivováním lidí. Pohybujeme se na poli státního zdravotnictví a vnímáme obrovský deficit v kontinuálním vzdělávání širšího vedení nemocnice. Tomuto tématu bychom se chtěli věnovat v příštím roce, kdy doufáme plnohodnotně přejdeme z režimu krizového řízení, do režimu běžného provozu nemocnice. Rádi bychom se tak věnovali rozvojovým aktivitám zaměřených na osobní a profesní růst našich zaměstnanců.


Věrko, moc Vám děkuji za milý rozhovor, který jen potvrdit mé dojmy o rodinné atmosféře a pozitivní firemní kultuře Nemocnice Karviná-Ráj. Přeji úspěšný nábor a pozitivní vztahy napříč nemocnicí i do budoucna!


Nepropásněte další zajímavé rozhovory a odebírejte náš nový ONLINE MAGAZÍN.


Foto: Nemocnice Karviná-Ráj

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page