top of page

Jak napsat životopis, motivační a průvodní dopis

Aktualizováno: 30. 11. 2021

Nabídek ve zdravotnictví je mnoho, přesto přijdou situace, kdy Vám může dobře napsaný životopis a motivační dopis pomoci k Vaší vysněné pozici. Dejte si chvíli práce a oslovte svého budoucího zaměstnavatele na úrovni.

ČÁST 1 - ŽIVOTOPIS

Bez čeho se při hledání nového zaměstnání rozhodně neobejdete je strukturovaný životopis. Co vše by měl takový životopis určitě obsahovat?

  • Osobní údaje – jméno, příjmení, datum narození, bydliště,

  • kontaktní údaje – aktuální telefon a email (doporučujeme si založit jednoduchý email ve formátu „jméno.příjmení@gmail.com“ apod., emaily ve stylu „kocicka7@seznam.cz“ přece jen nepůsobí příliš seriózně),

  • vzdělání – nemusí jít pouze o nejvyšší vzdělání, lze uvést SŠ, VŠ (VOŠ),

  • přehled zaměstnání – obsahující název společnosti, oddělení, pracovní pozici a data od-do (doporučujeme uvést s měsíci, např. 07/2018 až 05/2021),

  • další vzdělání a kurzy – ideální je vybrat ty nejdůležitější a související s pracovním místem, o které se ucházíte (seznam kurzů na A4 je zbytečný),

  • dovednosti, znalosti, jazyky – např. práce na počítači, jazyky včetně dosažené úrovně a další.

Co dalšího můžete přidat?

  • Zájmy – uvést několik hlavních zálib a koníčků nebo sport se hodí,

  • mimoškolní aktivity – absolventi, kteří zatím nemají mnoho praxe, mohou určitě uvést své aktivity související s oborem jako jsou stáže, účast ve spolcích, na akcích, dobrovolnickou činnost nebo i krátké brigády v nemocnici.

Naše doporučení k psaní životopisu:

  1. Zvolte jednotný a jednoduchý formát a písmo.

  2. Vynechte příliš barevných kombinací, v jednoduchosti je krása a pro oblast zdravotnictví to platí dvojnásob. Pro zvýraznění nadpisů doporučujeme použít maximálně jednu až dvě barvy.

  3. Text si vždy napište nejprve ve Wordu nebo jiném editoru pro psaní a zkontrolujte si pravopis a možné překlepy, které můžete snadno přehlédnout.

  4. Využijte některé volně dostupné šablony pro tvorbu životopisu navržené designéry s citem pro detail. Využít můžete například online portál Canva (www.canva.com).

  5. Pokud je to možné, zkuste se vejít na jednu stranu A4, maximálně dvě strany.

  6. Životopis před odeslání exportujte do formátu PDF, který i po odeslání udrží nastavený vzhled, na rozdíl například od verze ve Wordu, která se na každém počítači může zobrazit jinak.

  7. Také nedoporučujeme verze dokumentů ve formátu pages (ačkoliv máme iOS také rádi, ne každý personalista má program na jeho otevření).

  8. Soubor uložte například pod název:

    1. Příjmení_Jméno_životopis.pdf

    2. nebo Příjmení Jméno – životopis.pdf


ČÁST 2 - MOTIVAČNÍ DOPIS

Motivační dopis doporučujeme napsat zejména absolventům bez praxe, uchazečům, kteří dlouho pracovali mimo obor nebo kteří chtějí změnit svou specializaci.

Struktura motivačního dopisu:


1) Krátké představení


Stručné představení, kde zmíníte, na jakou pozici se hlásíte.


„Dobrý den, jmenuji se Anna Konečná a ráda bych se ucházela o pozici Staniční sestra na JIP Neurochirurgické kliniky Vaší nemocnice.“


2) Proč Vás nabídka a daná společnost zaujala


Nebojte se zde být osobní a upřímní. Máte vlastní zkušenost s danou organizací, ale nesouvisí s pracovním životem? Nevadí. Máte zkušenost s praxí jako student? Určitě tuto skutečnost uveďte.


„Pracovní nabídka mne velmi zaujala ze dvou důvodů, za prvé díky silně pozitivní osobní zkušenosti s Vaší nemocnicí z pohledu pacienta a za druhé díky vysoké úrovni zdravotní péče, kterou poskytujete.“

„Pracovní nabídka ve Vaší společnosti mne velmi zaujala, již delší dobu sleduji činnost Vaší organizace a bylo by mi potěšením být součástí Vašeho pracoviště oceňovaného v pravidelných šetřeních v oblasti kvality zdrav. péče.“


3) Vaše zkušenosti, silné stránky, zájem o obor


Měníte obor nebo nemáte dostatek zkušeností v dané oblasti? Právě zde máte prostor pro stručné vysvětlení.


„Prozatím nemám zkušenosti na manažerské pozici v nemocničním prostředí, mohu však nabídnout zkušenosti a vzdělání v oboru intenzivní péče a výborné organizační schopnosti získané ve studentském spolku "Studenti pomáhají". Zde jsem jako zakladatelka koordinovala uplatnění studentů druhých a třetích ročníků a jejich rozdělení do nemocnic v době pandemie. Více informací o mě najdete v přiloženém životopisu."


4) Poděkování a závěr


„Děkuji za Váš čas a budu se těšit na možné osobní setkání.

S pozdravem,

Anna Konečná"

Naše doporučení k psaní motivačního dopisu:

  1. Piště jednoduché a srozumitelné věty. Dlouhým souvětím se raději zcela vyhněte.

  2. Uveďte v hlavičce své jméno a kontakt na Vás.

  3. Pokud je to možné, adresujte motivační dopis konkrétní osobě a na úvod dopisu ji oslovte. Pokud neznáte konkrétní osobu, adresujte dopis na příslušné oddělení – primáři, vrchní sestře, vedoucímu atd.

  4. Vyvarujte se oslovení „Vážení“, „Vážená paní/vážený pane“. Tato oslovení působí velmi neosobně a dojmem, že jste zkopírovali vzor, který jste ani neupravili.

  5. Formátování a vzhled přizpůsobte Vašemu životopisu nebo nechte opravdu jednoduchou verzi bez zbytečného formátování.

  6. Stejně jako životopis i motivační dopis doporučujeme exportovat do formátu PDF.

  7. Soubor uložte například pod název:

    1. Příjmení_Jméno_motivační_dopis.pdf,

    2. nebo Příjmení Jméno – motivační dopis.pdf.

ČÁST 3 - PRŮVODNÍ DOPIS

Průvodní dopis je kratší text, který se píše přímo do textu emailu nebo do formuláře pro odeslání odpovědi. Je prvním kontaktem s vedoucím pracovníkem nebo personalistou ještě před otevřením dalších příloh. Doporučujeme jej tedy nezapomenout.

  • Vždy začínejte oslovením. Pokud je to možné, adresujte motivační dopis konkrétní osobě a na úvod dopisu ji oslovte. Pokud ne, zde postačí na úvod napsat „Dobrý den“.

  • Buďte struční, pište v krátkých odstavcích.

  • Můžete zmínit, že v příloze nalezne adresát dodatečné informace – životopis, motivační dopis.

Vážený pane primáři,

ráda bych projevila zájem o pozici Lékaře na Neurologickém oddělení.

Více informací o mě najdete v přiloženém životopisu a motivačním dopisu.

Děkuji za Váš čas a budu se těšit na odpověď a možné osobní setkání.

S pozdravem,

Anna Konečná


A to je vše. Pokud si stále nejste jisti, pošlete nám svůj motivační dopis nebo životopis k nezávazné konzultaci zdarma pro zdravotníky v naší online poradně na email: poradna@galeriezdravotnictvi.cz.


Nepropásněte další témata naší HR poradny a odebírejte nový ONLINE MAGAZÍN.



Autor: Monika Gregorová, Galerie zdravotnictví

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page