top of page

Dobrovolnictví, kousek “zdravého světa” v nemocnicích

Aktualizováno: 12. 8. 2021

Před 35 lety vyhlásila Organizace spojených národů 5. prosinec Mezinárodním dnem dobrovolníků. Jeho cílem je upozorňovat společnost na důležitou práci dobrovolníků a jejich význam. Jaké to je být koordinátorem dobrovolníků, kdo je dobrovolník a jak významnou roli zastávají u nemocných lidí nám prozradila Mgr. Renata Vejdělková, koordinátorka dobrovolnického programu ve FN Motol.

Jaký význam má dobrovolnictví v nemocnicích? Čím je dobrovolník v nemocnici prospěšný?


Dobrovolnický program by měl být nedílnou součástí každého zdravotnického zařízení, neboť do něj přináší kousek „zdravého světa“. Dobrovolník sice přichází za pacientem, ale dívá se na něj jako na člověka, nesoustředí se na nemoc a léčbu, ale na psychickou pohodu. Představte si, že jste pacient v nemocnici, kde se všichni kolem Vás od lékařů, sestřiček i Vašich blízkých zajímají pouze o Váš zdravotní stav, postup léčby či operace. S dobrovolníkem máte najednou možnost hovořit o úplně obyčejných věcech, sdělit mu své obavy, které nechcete sdílet s rodinou nebo jen klidně v jeho přítomnosti mlčet.


Jaké aktivity pro pacienty organizujete? Jsou to jednorázové akce nebo i dlouhodobé?


Dobrovolnický program zahrnuje jak pravidelné dobrovolníky, kteří dochází na jednotlivá oddělení každý týden zhruba na 1 – 3 hodiny. Každý z nich má vyhrazený svůj den a čas, kdy se věnuje hospitalizovaným pacientům. Náplní jejich činnosti je povídání, hraní společenských her, výtvarné aktivity. Vždy je potřeba vše přizpůsobit momentálnímu zdravotnímu stavu pacienta. Druhým typem docházení je jednorázové, kdy nám dobrovolníci pomáhají s akcemi, které pořádáme pro pacienty. Jedná se o domluvená divadelní, hudební představení, výtvarné dílny či setkání s pejsky. Jejich pomoc spočívá s přípravou prostor, doprovody pacientů a komunikace s nimi.


Na jaká oddělení nejčastěji dobrovolníci docházejí?


Dobrovolníci navštěvují hospitalizované děti na Klinice dětské hematologie a onkologie, ORL, Klinice ortopedie, ARO, Dětské psychiatrické klinice a dalších. Dále zpříjemňují čas individuálními návštěvami seniorům v Centru následné péče. Zde také každý týden vedou kroužek hudební, výtvarný, trénování paměti či skupinovou canisterapii.

Že dobrovolník potěší svou přítomností pacienta je asi pochopitelné, ale jaké máte ohlasy na pomoc dobrovolníků od personálu nemocnice?


Personál si práce dobrovolníků velmi cení. Uvědomují si jejich pozitivní vliv na psychiku pacientů, zklidnění atmosféry na oddělení, pacienti jsou motivováni vyjít z pokoje do společenské místnosti, navázat kontakty s ostatními, formou hry dochází k rozvíjení kognitivních funkcí, jemné motoriky, zlepšení komunikace s personálem.


Máte v týmu dobrovolníků i seniory? Představuji si babičku, která chodí číst dětem na dětské oddělení.


Věkové rozpětí je u dobrovolníků od středoškoláků až po seniory. Nejstarší naší dobrovolnici bylo dokonce 80 let a byla velmi aktivní právě u seniorů, kde pro ně byla velkou motivací.


Setkala jste se s dobrovolníkem, který do nemocnice přinesl nějaký netradiční nápad nebo aktivitu, která mile překvapila Vás, ale i pacienty?


Každý dobrovolník je jedinečný, s vlastním příběhem a dovednostmi, o které se může s ostatními podělit. Vzpomínám si na dobrovolnici s leguánem, která docházela na oddělení neurologie a děti byly nadšené.

Jak se můžu stát dobrovolníkem ve FN Motol? Čeká mě nějaké školení nebo jdu rovnou do terénu?


Prvním krokem je oslovení koordinátora dobrovolníků nejlépe přes email, kdy si spolu domluvíte termín osobního setkání v centru. Na schůzce si popovídáte o vzájemných představách a možnostech a domluvíte na dalším postupu. Zájemci o pravidelné dobrovolnictví absolvují návštěvu na oddělení a jednodenní školení. Teprve poté je rozhodnuto o typu docházení. Vážíme si všech, kteří chtějí pomáhat, bohužel nemocnice je velmi specifické a náročné prostředí a ne vždy je člověk v danou chvíli na vstup připraven.


Střet s nevyléčitelně nemocným pacientem může být velmi psychicky náročný, zvláště pro laika. Máte pro své dobrovolníky nějakou podporu, jak se s tak velkou psychickou zátěží poprat?


Ano, samotné prostředí nemocnice je náročné, kontakt s nemocí a bolestí, uhlídání si svých bezpečných hranic vyžaduje podporu od týmu centra. Dobrovolníci mají možnost intervizí nebo pravidelných supervizních setkání, kde je jim poskytnut prostor pro sdílení. Jsme tu pro ně, vždy, když nás potřebují.

Co Vás přivedlo k práci koordinátorky dobrovolníků? Byla jste někdy sama dobrovolnicí? Obohatila Vás něčím zkušenost být dobrovolníkem?


V dobrovolnickém centru jsem začínala před 13 lety na pozici koordinátorky dobrovolníků. Přivedla mě k tomu změna v pracovním životě, kdy jsem z oblasti obchodu přešla do pomáhající profese a naskytla se mi tato příležitost. Byla to velmi zajímavá zkušenost, úžasná práce s lidmi, kteří se dokážou zajímat nejen o sebe, ale i o ostatní. Posledních 10 let se věnuji vedení dobrovolnického programu.


Je něco, co byste chtěla říct závěrem? Něco, co by mělo být zmíněno a já se na to nezeptala?


Dovolím si využít možnosti poděkovat všem, kteří jsou ochotni věnovat část svého času, energie a lidského zájmu těm, kteří to potřebují.

Nepropásněte nové články a rozhovory a odebírejte náš měsíční ONLINE MAGAZÍN.


Autor: Katka, Galerie zdravotnictví

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page